2394031431 Προφήτη Ηλία 3, Μελισσοχώρι, Θεσσαλονίκη ckosmid@gmail.com
hero image

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Η χοληδόχος κύστη έχει σχήμα αχλαδιού και είναι πίσω από το συκώτι. Αποθηκεύει την χολή, [καφέ – πράσινου χρώματος], που διασπά τις λιπαρές τροφές. Μετά από ένα γεύμα, απελευθερώνεται η χολή στον κυστικό πόρο και μέσω του χοληφόρου πόρου πηγαίνει στο λεπτό έντερο.
 

Χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης, μπορεί να έχουν την μορφή άμμου ή χαλικιού, μπορεί να φθάσουν και τα 15 εκατοστά.Οι πέτρες μπορεί να φράξουν την χοληδόχο κύστη, και να την ερεθίσουν, μπορεί ακόμη να σταθούν αφορμή για ίκτερο και παγκρεατίτιδα.
Στην χολή περιέχονται χολικά οξέα και χοληστερόλη, σε ισορροπία για να υπάρχει ρευστή μορφή. Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σε λίπη, [ειδικά τρανς – μαργαρίνες], αλλάζει την ισορροπία, το συκώτι παράγει περισσότερη χοληστερόλη, την οποία δεν μπορούν να χειρισθούν τα οξέα, με αποτέλεσμα η επί πλέον χοληστερόλη να μετατρέπεται σε κρυστάλλους - χολόλιθους. Κατά 80% έτσι δημιουργούνται οι χολόλιθοι, το υπόλοιπο 20% είναι ασβέστιο μαζί με χολοχρωστική, την χολερυθρίνη.

 

Εάν το συκώτι δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα χολικών οξέων [λόγω οξεοβασικής ανισορροπίας, λόγω έλλειψης αλκαλικότητας], τότε δημιουργούνται χολόλιθοι.
Κατά την δημιουργία τους ο άνθρωπος δεν αισθάνεται κάτι, παρά μόνον εάν δημιουργηθεί απόφραξη. Τότε υπάρχει δυνατός πόνος, στο δεξί μέρος της κοιλιάς, που επεκτείνεται στο πάνω μέρος της πλάτης. Παρουσιάζεται δυσπεψία, ναυτίες, έμετος, πυρετός με ρίγη καθώς και ίκτερος. Η χρόνια φλεγμονή δημιουργεί πόνους και κωλικούς.
Η διάγνωση της χολολιθίασης γίνεται με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.
Η αντιμετώπιση με χημικά φάρμα, για την διάλυση των χολολίθων είναι αναποτελεσσματική. Οπότε μένει η ανοικτή χειρουργική αφαίρεση ή η λαπαροσακοπική.

 

Υπάρχει και η μέθοδος Μόριτζ κατά την οποία, γίνεται απομάκρυνση χολολίθων μέχρι και 5 Χ 2 εκατοστά όπως θα δείτε σε φωτογραφίες, αλλά απαιτείται ολιστική αποτοξίνωση 30 ημερών, για να επιτευχθούν , οξεοβασική ισορροπία και αλκαλικότητα.
Μετά την απομάκρυνση των χολολίθων, το πεπτικό σύστημα, δεν έχει έτοιμη αποθηκευμένη χολή, έτσι οφείλει το άτομο να προσαρμόσει μία σταδιακή δίαιτα, από άλιπα τρόφιμα προς λιπαρά. Για 15 ημέρες τουλάχιστον θα αποφεύγει τροφές, όπως, βούτυρα, λίπη, κρέατα, γαλακτοκομικά, κρόκο αυγών, γλυκά , σοκολάτες, οινοπνευματώδη, κακάο, ξηροί καρποί, τηγανητά, σάλτσες και καρυκεύματα.

Πίσω